Nieuwsbrief CD&V Heusden-Zolder - Juli 2017
Heusden-Zolder
N°4 - 06/07/2017
 
 

Vakantiewensen van onze voorzitter15 maanden nog tot aan de gemeenteraadverkiezingen.


Maar eerst trekken we er allen op uit.
We laten alles achter ons en vertrekken met veel moed.
Waarheen? Met welk doel? Wat verwachten wij ervan?

Velen van ons zullen tijdens deze vakantie op reis gaan:
In eigen land gaan stappen in onze Provincie of uitwaaien aan onze Belgische kust, naar de bergen van Oostenrijk, naar de kusten van Spanje of Frankrijk, of naar veel minder bekende en rustige landstreken.  

Sommigen gaan tijdens deze vakantie ook werken. Misschien om een deel van hun studies zelf te betalen, of om iets te kunnen kopen. Verschillende gaan mee op kamp of zetten zich in voor anderen in onze gemeente.

Wat je tijdens je vakantie ook doet, wat je ook meemaakt,
sta er geregeld eens bij stil. Laat het niet aan je voorbijvliegen als op een snelweg, maar hou af en toe even halt. Parkeer je eens in de zon om intens te genieten, om na te denken, om je in te zetten voor een ander, om dankbaar te zijn.

 

Een prettige en veilige vakantie gewenst,

 

Jullie voorzitter,

 

Davy Schruers

In de bres voor sportinfrastructuur in Heusden-Zolder

Het lijkt er op dat de velodroom gerealiseerd gaat worden. Zeker een goede zaak voor onze gemeente. Een mega sportcomplex bij op gemeentebodem! Zeker een uithangbord voor competitiesporten en sportevenementen, met een uitstekende ligging aan de rand van onze gemeente vlakbij het autostrade. Aan vierkante meter sportvloer dus geen gebrek meer!

 

Alleen spijtig dat het huidige bestuur hierdoor enkele sporthallen verwaarloost om ze waarschijnlijk ooit te sluiten. Misschien niet deze legislatuur, als deze meerderheid deze beslissing kan doorschuiven naar de volgende bestuursperiode. 

 

Wij met CD&V steunen de bouw van de velodroom, maar vinden dat sporten moet blijven kunnen in onze dorpskernen. Sporten moet zeer toegankelijk blijven en afstand speelt een belangrijke rol, zeker voor jeugd!

 

Tijdens de gemeenteraad van juni heeft Kristof Was geijverd voor blijvende sportmogelijkheden, ook in Zolder-Centrum, Bolderberg en Berkenbos. 


Blijven investeren in buitenschoolse kinderopvang

Dankzij CD&V heeft Heusden-Zolder goede en kwalitatieve BKO (buitenschoolse kinderopvang). Ook nu blijven we ons hiervoor inzetten.

Voor buitenschoolse kinderopvang voor de regio Boekt, Bolderberg, Viversel moet er geïnvesteerd worden om de kwaliteit van de opvang te verbeteren.  

CD&V wil de overschotten van het OCMW  (3 miljoen euro) reserveren voor de buitenschoolse kinderopvang. Op deze wijze kunnen wij de kwaliteit van de buitenschoolse kinderopvang in de toekomst blijven garanderen. 

Dit standpunt hebben Dirk Claes en Freddy Mantels, onze OCMW-raadsleden, verdedigd op de OCMW-raad van mei.


Senioren West-Limburg voor het laatste op reis met voorzitter Marie-Josée

Afgelopen week gingen de CD&V Senioren van regio West-lImburg voor het laatst op reis onder leiding van hun voorzitter Marie-Josée Maris-Vanluyd. Ze zakten af naar een witloofbedrijf in Kampenhout. Hun kennis van het witloof werd daarna verdiept in het Witloofmuseum in Brussel waarna ze nog genoten van een gezamenlijke maaltijd. 
Marie-Josée stopt dan wel als voorzitter van de senioren van West-Limburg maar gaat nu gewoon verder als voorzitter van de CD&V-senioren, regio Hasselt. De regio's binnen de provinciale werking zijn veranderd en de regio Hasselt telt maar liefst 17 gemeenten. Een hele verantwoordelijkheid dus! We wensen Marie-Josée en de betrokken senioren heel wat leerrijke vergaderingen en uitstappen toe!

 

Een broodnodige visie voor Zolder-centrumWaar Heusden-centrum in ons gemeentelijk structuurplan omschreven wordt als het structuurondersteunend hoofddorp, is Zolder het hoofddorp van onze gemeente. Zolder is dus (samen met Berkenbos) het tweede belangrijkste kerkdorp van onze gemeente, goed om in het achterhoofd te houden.

 De laatste maanden is er -terecht - veel ongerustheid ontstaan rond de massale afbraak en de verhuis en het vertrek van gemeenschapsvoorzieningen uit Zolder-centrum. De bezorgdheid over de leefbaarheid van Zolder-centrum is dan ook heel terecht.

Een sportvisie ontwikkelen behoort tot de taak van een gemeentebestuur, maar men moet als beleidsverantwoordelijke steeds oog hebben voor het grotere geheel, voor de leefbaarheid van zijn kerkdorpen, van AL zijn kerkdorpen, niet in het minst van zijn grootste kerkdorpen. Ook dat -en vooral dat -  is verantwoordelijkheid nemen.

Een beslissing in kader van een sportvisie ten uitvoer brengen ( zoals het zwembad afbreken en de sporthal niet meer onderhouden), en tegelijk ook nog het cultuurcentrum verhuizen, zonder daarbij rekening te houden met de gevolgen daarvan voor het sociale weefsel van het op 1 na grootste hoofdkerkdorp, is ronduit schandalig en getuigt van een absoluut gebrek aan lange termijnvisie.

 

Eerst kijken waar Zolder-centrum nood aan heeft, daarvoor een duidelijke visie ontwikkelen en de nodige financiele middelen voorzien, en pas daarna overgaan tot onomkeerbare uitvoeringen, zou getuigen van lange termijnvisie. Heusden-Zolder en Zolder vandaag in het bijzonder, heeft daar nood aan. 

De werkzaamheden van onze vertegenwoordiger Sonja Claes in het Vlaams parlement

De schoolvakantie begint op 1 juli maar in het Vlaams parlement wordt nog vlijtig doorgewerkt tot 21 juli. Het afgelopen jaar zijn heel wat van Sonja's parlementaire initiatieven tot een orgelpunt gekomen.

Als eerste was er het dossier van het rituele slachten. Na heel wat overleg met alle stakeholders zijn alle politieke partijen tot een akkoord gekomen en wordt een aanzienlijke verbetering van het dierenwelzijn nu mogelijk gemaakt binnen het rituele slachten. Runderen worden verdoofd net na de halssnede en schapen en kippen worden verdoofd net voor de halssnede met eletronarcose.

Daarnaast heeft Sonja gewerkt aan de hervorming van PWA tot Wijkwerken. Voor heel wat werkzoekenden was PWA verworden tot een werkloosheidsval. Een hervorming drong zich dus op. In de toekomst zal het niet mogelijk zijn om eindeloos in het systeem te blijven Werkzoekenden worden intenstief begeleid naar een stage, opleiding, job in het normaal economisch circuit of de sociale economie. 

Daarnaast wordt het decreet koppels in rusthuizen ook goedgekeurd op de Vlaamse regering van morgen, vrijdag 7 juli. Hiermee wordt het mogelijk om als niet-zorgbehoevende partner opgenomen te worden in een rusthuis om bij je zorgbehoevende partner te kunnen zijn. Je moet dan niet de volle pot betalen maar enkel hotelkost (eten en slapen), je betaalt dus niet voor (dure) zorg. 

En gisteren, woensdag 5 juli, werd bekend dat in het Vlaams parlement een enclavewerking wordt opgestart. Dat betekent dat enkele medewerkers van een beschutte werkplaats tewerktgesteld zullen worden in het Vlaams parlement. Zij zullen ingeschakeld worden om kopies te nemen, koffie in te scheken, etc. Sonja was hier de pleitbezorger van en we zijn dan ook heel fier dat zij erin geslaagd is om iedereen te overtuigen om dit project een kans te geven.

Ben je benieuwd naar hoe een werkdag eruit ziet in het Vlaams parlement en wil je een dagje op bezoek komen of meelopen, alleen of met je vereniging of school? Je bent meer dan welkom want Sonja is jouw vertegenwoordiger in het Vlaams parlement.

Afgelopen jaar kwamen onder andere het Sint-Franciscuscollege en NEOS op bezoek. In het najaar verwachten we nog NHZ (politieke partij Heusden-Zolder) en Okra Boekt en Zolder.
Het WIJ-bierpakket ging in juni naar Greta Leyssens!

 Heel wat inwoners van Heusden-Zolder doen elke dag opnieuw uitzonderlijke prestaties. Greta Leyssens is zo iemand want zij heeft de Mont Ventoux beklommen en niet zo maar... Greta was het grootste deel van haar volwassen leven heel erg ziek. Enkele jaren geleden kreeg zij een transplantatie van haar lever. Daardoor voelt zij zich vandaag beter dan ooit! Zij greep deze kans met beide handen aan en gaf haar leven een heel positieve wending. Een tijdje geleden heeft zij samen met 35 andere getransplanteerden de Mont Ventoux beklommen. Kortom, ze heeft het WIJ-bierpakket meer dan verdiend! Rita Vanhove, Marie-Josée Maris-Vanluyd en Sonja Claes gingen langs bij Greta. Greta verraste hun met een heel lekker alchoholvrij aperitief. Greta, CD&V Heusden-Zolder wenst jou proficiat met jouw prestatie maar vooral een heel gezonde toekomst! 

 


Zeer geslaagde uitstap naar drie ondernemingen in onze gemeenteMaar liefst drie ondernemingen stonden er op het programma van onze lang aangekondigde uitstap van 15 juni! We startten bij Prana Bio Bulk waar de zussen Elsen ons meer inzicht gaven in hun innovatieve winkelconcept. Zij verkopen namelijk verpakkingsvrije bioproducten. Met heel veel enthousiasme en passie hebben de dames al onze vragen beantwoord. Heel wat van de deelnemers wonen erg dicht bij Prana Bio Bulk maar waren er nog nooit binnen geweest. Onze uitstap bleek de ideale ijsbrekers voor de buren van deze superleuke winkel!

Na het nieuwe concept van Prana Bio Bulk was het tijd voor een gevestigde waarde: Boetiek Domani! Al 22 jaar zorgt Brenda samen met haar team dat het mooiste in elke vrouw naar boven komt! Met veel rust en professionaliteit kleden zij elke vrouw! De dag van ons bezoek was het heel warm, ideaal om onze zomergarderobe nog wat aan te vullen.

Ondernemerszin is erfelijk of werkt alleszins aanstekelijk want de zoon van Brenda, Ascanio, heeft zich gespecialiseerd in de import van Italiaanse wijnen uit de geboortestreek van zijn familie. Indrukwekkend hoeveel deze jongeman al weet van wijn en zijn enthouasiame werkt aanstekelijk!

Om de avond af te sluiten hebben wij nog fietslichtjes uitgeloot aan de deelnemers die met de fiets gekomen waren. Heel wat mensen vielen in de prijzen en de actie werd enorm gewaardeerd door de participanten. Alle deelnemers gingen tevreden naar huis. De meeste met elke winkelzakjes in de hand of aan het fietsstuur.